Coaching/mental coaching

De coaching heeft met name betrekking op competitieteams en individuele spelers die zich intensief met wedstrijdtennis bezighouden. De methode kan bestaan uit een wedstrijdanalyse op zowel technisch, conditioneel, tactisch als mentaal gebied. Dit eventueel met begeleiding van video-materiaal. Uit deze handelingen volgt dan weer een nabespreking die weer van dienst kan zijn voor meer specifieke trainingen en toernooibegeleiding.

Technisch
Met een technische analyse kan bijvoorbeeld gedacht worden aan: het serviceritme, greepvoering, voetenwerk, raakpunt, gewichtsoverdracht enz……passend bij de fysieke gesteldheid, technische mogelijkheden, correctiegevoeligheid, bladcontrole en karakter van de speler.

Tactisch
De tactische analyse heeft betrekking op de keuzes die een speler kan maken voor wat betreft topspin, slice of juist een drive zonder rotatie. Maar natuurlijk ook balbaan-anticipatie en wanneer cross of longline. Wanneer oplopen of wanneer de baselinerally aan gaan. Wat dacht u van tempo wisselingen en een juiste analyse van uw tegenstander. Kortom speel de juiste bal op het juiste moment.

Conditioneel
In een conditionele analyse kunnen aspecten als startsnelheid, wendbaarheid, algemeen of specifiek uithoudingsvermogen maar ook snelkracht in het zwaaiverloop aan de orde komen.
Deze aspecten kunnen op verschillende manieren getraind worden. Naast de tennisbaan kun je hierbij denken aan het fitnesscentrum of de atletiekbaan.

Mentaal
Een mentale analyse kan betrekking hebben op doorzettingsvermogen, concentratie, houding, spelvreugde, stressbestendigheid, het spelen van de big-points enz……………………………

Maar ook het ontwikkelen van mentale vaardigheden:
Hoe verbeter je concentratie?
Hoe dwing je een flow af?
Hoe ga je met spanning om?
Hoe maak je indruk op je tegenstander?
Hoe word je mentaal weerbaarder?

Deze aspecten kunnen dan in een nabespreking behandeld worden. Hieruit voortvloeiend kan de oefenstof in de bestaande trainingen aangepast worden.